top of page

Holistik: Bütüncül Bir Yaklaşım


Günümüzde sağlık ve iyilik hali, yalnızca fiziksel olarak iyi olmak anlamına gelmez. İnsanlar artık sağlıklı bir yaşam sürmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle, holistik (bütüncül) yaklaşım giderek daha popüler hale gelmektedir. Bütünsel yaklaşım, adından da belli olacağı üzere, öğrenme eyleminin hem unsuru olan bilgi ve becerinin içeriğinin hem de edindirilme sürecinin bir bütün olarak planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesini ele alır. Öğrenme sürecinde bütünsel yaklaşımın iki gerekçesi vardır. Bunlardan biri bilginin doğasına ilişkindir. Diğeri ise bireyin dünyayı bütüncül algıladığı tezidir. (Şimşek, 2008)

Holistik eğitim, bireyin bütün kişiliğini beslemek, yaşadığı ortamda daha güçlü ve bilinçli olmasını sağlamak amacıyla bireyin her yönüyle gelişimini sağlamaktır

(Miller, 2005).


Holistik eğitimle beraber, vücudu daha iyi tanıyabilmek ve daha sağlıklı bir hayat sürdürebilmek mümkündür. Holistik yaklaşımın temel ilkesi, bireyi bir bütün olarak ele almak ve her açıdan dengeyi sağlamaktır. Bu; fiziksel sağlık, zihinsel sağlık, duygusal denge, sosyal ilişkiler gibi farklı alanları içerir. Holistik yaklaşım, bireyin yaşam kalitesini iyileştirmek ve potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için bu alanların hepsinin uyum içinde çalışması gerektiğini savunur.


Holistik tıp, holistik beslenme, holistik terapi gibi birçok çeşidi bulunuyor olsa da hepsinin amacı ortaktır ve vücudu bir bütün olarak değerlendirebilmeyi hedefler. Holistik tıp bütüncül yaklaşım, birleştirici tıp anlamına gelmektedir. Bütünsel bütünleştirici tıp teorisine dayanan yeni bir tıbbi bilgi sistemidir. Temel tıbbi araştırma, klinik uygulama ve klinik araştırma sonuçlarını tedavi sürecinde birleştirerek insanlara bir bütün olarak davranır (Wang, 2017). Kişinin ruhsal durumu, hastanın daha önceden yaşadığı psikolojik travmalar, beslenme düzeni, çevresel faktörleri ve genetik yatkınlıklarını göz önünde bulunduran, bunlardan hangisinin tedavi edilebileceğini saptayıp orayı iyileştirmeyi sağlayan bir tıp felsefesidir. Günümüz tıbbında bazı tedavilerde semptomatik; yani hastalığın tedavisi yerine hastanın şikayetini ortadan kaldırmaya yönelik tedavi uygulanabilmektedir. Bir hastalığın iyileşmesi, o hastalığın ortadan kalkması yönündedir. Ancak modern tıbbın bakmadığı kısım hastalığın niçin oluştuğudur. Holistik tıp, tüm vücudu bir bütün halinde ele alır. Hastalığın hangi sebeple oluştuğunu değerlendirir. Tekrarlamaması için vücutta hastalığın sebep verdiği tüm dokuları iyileştirmeyi hedefler.


Holistik beslenme, kişilerin optimal fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığa ulaşmalarına yardımcı olmak için çeşitli yiyecek ve besinlerin kombinasyonlarını kullanır. Kısacası tüm zihne, bedene ve ruha hitap eden bir beslenme şeklidir. Holistik beslenmenin ayırt edici özelliği işlenmemiş, organik ve yerel olarak yetiştirilen bütün gıdaları içermesidir. Odak noktası olarak kişilerin beslenmesinde en yüksek besin değerine sahip gıdalar yer alarak gerektiğinde vitamin, aminoasit ve esansiyel yağ asitleri ile diyet desteklemektir (URL.1).


Holistik terapi, hastanın mental ve fiziksel duygusallığını bir bütün şeklinde ele alan bir yöntemdir. Özellikle sinir, stres, endişe gibi duygusal olaylardan oluşan hastalıkların tedavisine destek olmayı amaç edinir (URL.2).


Sonuç olarak, Platon’un da dediği gibi "Bütün iyi olmadan parçayı iyileştirmek mümkün değildir." Dolayısıyla günümüz tıbbının yetemediği yerlerde holistik yaklaşımdan destek almak gerekir. Fiziksel sağlık, zihinsel sağlık, duygusal denge ve ruhsal uyum, holistik yaşamın temel prensiplerini oluştur. Bunlardan herhangi bir tanesindeki bozukluk, tüm vücudu etkilemektedir. Bu yaklaşım, insanların bütün yönleriyle sağlıklı, mutlu ve tatmin edici bir yaşam sürmeyi hedeflemelerine yardımcı olur.



Kaynaklar


Şimşek, A. (2008). Tarih derslerinde bütünsel öğrenme: Gestaltçı yaklaşımdan Holistik yaklaşıma bir bakış denemesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi [Bağlantıda]. 5:2. Erişim: http://www.insanbilimleri.com

Miller, J. (2005). Holistic learning. Holistic learning and spiritality in education (Ed:Miller, P.; Karsten, S.; Denton, D.; Orr, D.; Kates, I.). New York: State University New York Press.

Wang L. Application of holistic integrative medicine in orthodontics. Zhonghua Kou Qiang Yi Xue Za Zhi. 2017 Aug 9;52(8):470-472. doi: 10.3760/cma.j.issn.1002-0098.2017.08.004.


URL.1: https://www.florence.com.tr/holistik-beslenme

URL.2: https://www.sibelkekul.com/holistik-sifa-sibel-kekul/








.




bottom of page